Geschiedenis

Het verhaal van Praktijk de Erwt is het verhaal van voortdurende verandering. Verandering van de mensen die in de praktijk komen, maar ook verandering van de praktijk zelf. Het is het verhaal over verbreding en steeds meer verdiepende activiteiten. Zij is ook het verhaal over persoonlijke groei van de mensen die de praktijk ‘maken’.

Praktijk de Erwt is in 1988 ontstaan als een praktijk voor psycho-sociale begeleiding. De begeleiding was in handen van Miep Tromp – van Bergen. Zij richtte zich in die tijd vooral op dyslectische kinderen en gaf daarnaast een aantal cursussen. Miep werkte toen op basis van Edukinesiologie en Touch for Health. Echtgenoot John haakte in na het volgen van een opleiding in NLP, Transactionele Analyse, hypnotherapie. De begeleiding werd vervolgens ook steeds meer gericht op psychische problemen bij volwassenen, mede omdat ook Miep zich bekwaamde in NLP en Transactionele Analyse. Coaching van mensen en teams in bedrijven kwam erbij en zo groeiden Miep en John in geestelijk opzicht en groeide de praktijk in omvang. Door het volgen van diverse cursussen zijn ze zich blijven ontwikkelen, zowel in de breedte (bijvoorbeeld loopbaanbegeleiding) als in de diepte (bijvoorbeeld psychopathologie, kwantumpsychologie).

In de jaren negentig kwam Miep in contact met Zenmeditatie. De Vietnamese monnik Thich Nhat Hanh geeft het boeddhisme zodanig vorm dat het goed past in zowel de oosterse als de westerse wereld. Deze benadering was en is voor haar een inspiratiebron geworden om ook zenmeditatie in de Praktijk de Erwt een plek te geven.